tiistai 15. maaliskuuta 2011

Kirje Afrikasta


MUM`s kävi helmikuussa Etelä-Afrikassa Taiteen Keskustoimikunnan myöntämällä apurahalla tuotesarjan kehittelyn ja ohjausmatkan kuluihin. Tapasin tekijöitä muun muassa kodeissaan Khayelitshassa. Kiitos taiteen keskustoimikunnan muotoilutoimikunnalle matkan mahdollistavasta kohdeapurahasta.  Matka oli tarpeellinen, liikuttava, järisyttävä ja kaiken muun lisäksi avasi ja vankisti mieltä muistamaan, että miksi tätä työtä teen.




Yksi Mielie-kutojista, Zanele asuu peltisessä kodissa Khayelitshassa. Koti on siisti ja puhdas ja tavarat järjestyksessä kenkiä myöden. Sateen tullen Zanelen vaaleanpunaiselle päiväpeitolle sataa vettä. Silloin Zanele levittää pedilleen muovin. Nyt aurinko paistaa ja valonsäteet puikahtavat seinän raoista. Säteistä lasken monestako kohdasta tuuli puhaltaa sisään. Zanele ei valita, vaan esittelee kotiaan ja kertoo, miten edellisessä kodissa veden joutui noutamaan yhteisestä kaivosta. Edellisessä kodissa ei ollut myöskään weeceetä. Tässä kodissa vesi tulee omasta hanasta ja pihalla nököttää ulkotoiletti.

Zanele kuljetti minua ympäri Khayelitshaa. Hän esitteli minut ja suomalaiset naiset sisarina, jotka tekevät heidän eteensä paljon hyvää. Kävimme kylän vanhimman luona, sukulaisten ja naapureiden. En ollut aiemmin ajatellut, että hekin ajattelevat meitä täällä. En ollut ajatellut, että hekin arvostavat meitä, kuten me heitä ja heidän osaamistaan.

Maailma on yksi. Zanele on Afrikassa. Joku Japanissa. Me täällä. Meillä on varaa auttaa ja valita. Kaikilla ei ole.

Zanele ystävineen on teille kiitollinen. Niin myös minä. Kiitos, kiitos.

Kuvia olen ladannut sivuillemme facebookiin 
http://www.facebook.com/pages/MUMs-making-good-with-goods/10150094273735032
Pahoittelen, jos et satu olemaan facebookissa, mutta se on niin kovin kätevä kanava ladata kuvia ja tehdä tapahtumia näkyväksi.


Ps. Zanelella Aarikan kaulakoru ja keittiön kaapissa Marimekon kulho.


2 kommenttia:

  1. Oi,miten Aarikan musta puukoru sopii hänelle ihanasti!!!Pauliina

    VastaaPoista
  2. Niin MUM`sinkin mielestä Pauliina. Kaunis.

    VastaaPoista